czwartek, 23 lutego 2012

Nadziewane naleśniki z sosem beszamelowym

Witajcie!
Naleśniki inaczej.
Na początek należy usmażyć 5 - 7 naleśników. Odstawiamy je i smażymy nadzienie.

Składniki:
35 dag mięsa mielonego (ja daję więcej ok 50)
15 dag pieczarek
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka kukurydzy
1 pęczek dymki (lub cebula)
słodka papryka w proszku, sól, pieprz

Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić.
Na patelni podsmażyć pieczarki, cebulę i po chwili dodać mięso mielone. Całość smażyć ok 5min.
Pomidory rozdrobnić, kukurydzę odsączyć, dodać oba składniki do mięsa i dusić ok 15min.
Przyprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.



Na naleśniki nakładać nadzienie, zawinąć i układać w żaroodpornym naczyniu.


Sos beszamelowy:
10 dag żółtego sera
1 średnia cebula
2 łyżki mąki
1/2 szkl mleka
1/2 szkl rosołu (1 kostka rosołowa rozpuszczone w 1/2 szkl wody)

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącym tłuszczu. Oprószyć mąką zasmażyć.
Podlać rosołem oraz mlekiem. Cały czas mieszając. Dusić ok 5min na małym ogniu.
Dodać starty żółty ser, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Sosem polać wcześniej ułożone naleśniki.


Wstawić do nagrzanego piekarnika, w temperaturze 200 st C i zapiekać 15min

Smacznego :)
Dorotxy


4 komentarze:

  1. Ale smacznie wyglądają! Aż nabrałam ochoty na nie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię takie naleśniki. Mam tylko nadzieję, że nie spalę ich jak tej nieszczęsnej lasagne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie spalisz :) daj znać jak ci smakowało :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Cenie konstruktywną krytykę, nie zostawiaj proszę Spamu (wszelakich linków i propozycji typu obserwacja za obserwację czy inne reklamy). Będę wdzięczna. Inaczej będę zmuszona kasować.
Do każdego komentującego staram się zaglądać, nie musisz mnie zapraszać :))
Pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...