Witajcie!
Trochę słodkości na weekend
Potrzebne będą:
20 dkg cukru
35 dkg mąki tortowej
3 jajka
4 łyżki oleju
płaska łyżeczka sody
6 średnich jabłek
1 szkl orzechów włoskich
5 dkg rodzynek - jak ktoś nie lubi jak ja nie trzeba dodawać
1 tabliczka czekolady włoskiej - może być mleczna, lub gorzka byle nie nadziewana
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropli olejku migdałowego - też nie musi być, bez też dobre
35 dkg mąki tortowej
3 jajka
4 łyżki oleju
płaska łyżeczka sody
6 średnich jabłek
1 szkl orzechów włoskich
5 dkg rodzynek - jak ktoś nie lubi jak ja nie trzeba dodawać
1 tabliczka czekolady włoskiej - może być mleczna, lub gorzka byle nie nadziewana
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropli olejku migdałowego - też nie musi być, bez też dobre
Przygotowanie:
Jabłka pokroić, dodać rodzynki, cukier i cukier waniliowy. Odstawić na 1/2 godz. aż puszczą sok.
Do jabłek dodac mąke, 3 żółtka, olej i sode rozpuszczoną w 1/4 szkl wody. Wymieszac z orzechami, czekoladą ( ja wcześniej pokroic w mniejsze kawałki orzechy wielkośc też wg uznania) i olejkiem mig.
Do jabłek dodac mąke, 3 żółtka, olej i sode rozpuszczoną w 1/4 szkl wody. Wymieszac z orzechami, czekoladą ( ja wcześniej pokroic w mniejsze kawałki orzechy wielkośc też wg uznania) i olejkiem mig.
Dodać piane z białek
Piec ok 40min w temp 180 st
Można polać polewą albo jak wyżej z bitą śmietaną, ale bez niej też pycha
SMACZNEGO!
Dorotxy
Zjadłabym;)
OdpowiedzUsuń