Witam!
Tak mnie jakoś dziś naszło i zrobiłam lazanię, tyle wyszło, że starczy na 2 dni ;)
Przepis mój podstawowy trochę przerobiłam, gdyż makaronu miałam za mało, za to rurek całe opakowanie. Dlatego pieczarki są w sosie a nie osobno, całość jak zawsze pychota.
Składniki
5 płatków makaronu lazania lub ok 12 rurek
25 dag pieczarek
10 dag startego żółtego sera
olej, masło, sól, pieprz, zioła
Sos boloński
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku (ja nie zawsze dodaję)
1 cebula
1 marchew
30 dag pomidorów lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
3/4 szkl bulionu (może być 1 kostka)
olej, przyprawy
Przygotowanie
Cebulę, marchew kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy boczek pokrojony.
Jak się wszystko zarumieni dodajemy mięso i smażymy do chwili aż mięso zmieni kolor.
Następnie wlewamy wino oraz bulion i ciągle mieszając, gotujemy.
Gdy płyn wyparuje, dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy - sól, pieprz, bazylię, oregano....i co kto lubi do smaku.
Dusimy ok 1h - szczerze, ja rzadko robię to tak długo ;) po ok 15-20 min wygląda tak
i po chwili można już ściągać patelkę z gazu.
Szykujemy sobie pieczarki, w jakiej kto lubi postaci - plasterki, kostka. Smażymy.
Gotujemy makaron, jeśli nawet na opakowaniu piszą, że nie trzeba, ja zawsze na chwilę wrzucam do wrzątku - jest smaczniejszy.
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne i układamy warstwami
makaron, sos, makaron, pieczarki + starty żółty ser, makaron
W moim przypadku wyglądało to tak
Po zrobieniu zdjęcia dodałam więcej sera ;)
Zapiekamy ok 15-20min w 180 st C
Trochę mi się niestety rurki rozwaliły przy nakładaniu, ale nie ważne i tak jest pyyycha :D
Smacznego
Dorota
Ps. U mnie od kilka dni czuć wiosnę, oby już zima nie wróciła ;)
Dorotxy
Ales mi smaka narobiła...
OdpowiedzUsuń:D
Usuńnic tylko zrobić :D
To samo miałam napisać;)
Usuń...ależ smakowicie to wygląda! Bestyjko Ty, wodzisz na pokuszenie :D
OdpowiedzUsuń]:->
UsuńDoti lazanię z rurkami robię na pewno,bo zawsze mnie zniechęcały te płaty ciasta do robienia :D
OdpowiedzUsuńostrzegam płatki są łatwiejsze, z napełnianiem rurek trochę roboty jest ;)
UsuńStrasznie spodobał mi się pomysł :) Do wypróbowania...
OdpowiedzUsuńpolecam, smacznego :)
Usuń